Choď na obsah Choď na menu
 


Premiéra scénky "Vstupenka do neba"

13. 4. 2014

 Predveľkonočné popoludnie
„Veľká noc príde...“

     Kvetnou nedeľou vstupujú kresťania na celom svete do „veľkého týždňa“. Práve počas slávenia svätej omše si pripomínajú slávnostný vstup Krista do Jeruzalema. No už o pár dní nepočuť slávnostné „Hosanna“, ale znie len trpké „Dokonané je“.
     Obec Zborov má práve na Kvetnú nedeľu jednu krásnu tradíciu. V dopoludňajších hodinách znejú v kostole sv. Margity Antiochijskej zborovo spievané Pašie v podaní Matičného spevokolu Zborovčan.
     Popoludní sa už niekoľko rokov občania tejto obce, ale aj návštevníci z blízkeho okolia, stretávajú v sále kultúrneho domu na kultúrno-spoločenskej akcii „Veľká noc príde...“.
     Inak tomu nebolo ani v nedeľu 13.04.2014. Pozvanie na toto podujatie prijali aj hostia z družobnej Gminy Krzywcza (PL) - wójt Gminy Krzywcza Witold Szpytman s manželkou a sekretár Gminy Krzywcza Kazimierz Trojan. 
     Po privítaní všetkých hostí sa v podaní Mládežníckej divadelnej skupiny zo Zborova začal kultúrny program. Keď sa chceme dostať na nejaké kultúrne podujatie, väčšinou si potrebujeme dopredu zarezervovať a kúpiť lístok – vstupenku. Čo však v prípade, ak sa po smrti chceme dostať do neba? Akou vstupenkou sa budeme musieť preukázať, aby sme prešli bránou života a smrti? Odpovede na tieto otázky možno dostali všetci prítomní diváci po zhliadnutí premiéry scénky „Vstupenka do neba“.
    Zlatým klincom kultúrneho programu bolo prekvapenie v podaní Matičného spevokolu Zborovčan. Tento 45 ročný spevácky súbor v ostatných mesiacoch tvrdo pracoval na nahrávaní už svojho tretieho CD albumu, ktorý nesie názov „Pašie“. CD obsahuje pôstne a veľkonočné piesne, vrátane zborovo spievaných Pašií so sólovými vstupmi. Táto nahrávka má zároveň slúžiť budúcim generáciám aj pre zachovanie ľudových a kresťanských tradícií počas obradov od Kvetnej nedele až po zmŕtvychvstanie. Po zhliadnutí prezentácie z nahrávania CD a sprievodného slova si záujemcovia mohli toto najnovšie CD Matičného spevokolu Zborovčan aj zakúpiť.       
     Po kultúrnom programe nasledovala ochutnávka rôznych druhov báboviek a pripravené boli nielen výstavky s pestrými veľkonočnými ikebanami, kraslicami, korbáčmi, ale kto mal záujem, mohol si tieto veľkonočné dekorácie aj kúpiť.
     Na záver tohto kultúrno-spoločenského podujatia sa všetci rozchádzali do svojich domovov s prianím pokojne prežitých prichádzajúcich veľkonočných sviatkov.

  

vdn_13042014_zborov-078_resize.jpg

 

Účinkovali:

Prvý anjel – Katarína Krajníková
Druhý anjel – Mária Kališová
Tretí anjel – Margaréta Pivovarniková
Dievča z diskotéky 1 – Margaréta Buchalová
Dievča z diskotéky 2 -  Zuzana Zajacová
Dievča z diskotéky 3 -  Simona Kanská
Podnikateľ – Pavol Pňakovič
Alkoholička – Mária Geffertová
Športovec – Marián Štefurik ml.
Kňaz – Marek Hložek
Narkomanka – Viktória Majcherová

Tvorcovia:

Scenár - Nora Baráthová
Réžia, scéna, dramaturgia - Valéria Bodíková, Rastislav Juraši
Kostýmy - Ing. Dagmar Čobejová, domáce šatníky
Výroba rekvizít - Valéria Bodíková
Text sleduje - Denisa Kubátová
Realizácia nahrávky, zvukový majster - Rastislav Juraši - STUDIO RECORDS
Technická spolupráca, stavba scény - Rastislav Juraši, Marián Štefurik, Dávid Buchala, Urban Ďurica, Marek Hložek
Svetlá, fotografie a spracovanie DVD záznamu - Rastislav Juraši - STUDIO RECORDS

 

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Premiéra scénky "Vstupenka do neba"