Choď na obsah Choď na menu
 


Krása a statočnosť

2. 7. 2017

Krása a statočnosť...

...je názov najnovšej divadelnej hry Mládežníckej divadelnej skupiny zo Zborova. Ide o divadelné stvárnenie legendy o svätej Margite Antiochijskej, ktorú spracoval Leo Zerhau.

     Svätá Margaréta z Antiochie (v Pizídii) (iné názvy: Margaréta Antiochijská alebo Marína z Antiochie/Antiochijská; sviatok má 20. júla), sa ako patrónka rodičiek stala jednou z uznávaných Štrnástich svätých pomocníkov, ktorých úcta dosiahla vrchol v 15. storočí. 
     Svätá Margaréta býva zvyčajne znázorňovaná s drakom. Na základe legendy jej bol ukázaný ako nepriateľ, nad ktorým má zvíťaziť. Pripravoval sa ju zhltnúť, ale ona nad ním zvíťazila znamením kríža.
     Margaréta bola podľa legendy dcéra pohanského kňaza Edesia z Antiochie, vyhnaná pre svoju kresťanskú vieru z rodičovského domu. Neskôr upadla do rúk miestodržiteľa Olybria a ten sa pokúsil urobiť z nej svoju milenku. Keďže neuspel, mučili ju a zvádzali mnohými neuveriteľnými spôsobmi, až kým ju za panovania cisára Diokleciána nepopravili, podľa legendy jej odťali hlavu na námestí. Nespoľahlivé údaje hovoria o roku 305 alebo 282.
     Keďže svätá Margita Antiochijska je patrónka nášho zborovského kostola a máme k tejto svätici v našej obci zvláštnu úctu, aj k všetkým našim divadelným skúškam pristupujeme veľmi zodpovedne a s pokorou. 
     A možno na tomto divadelnom predstavení chystáme scénu, ktorú sme ešte v našich hrách nemali... wink Ak sa už neviete dočkať, tak sa na vás tešíme v deň premiéry vo štvrtok 20.07.2017 o 19:30 hod. v sále Kultúrneho domu v Zborove.

resize-of-dsc03073.jpg

Svätá Margita Antiochijska, oroduj za nás!

 

*************************************************************

Mini kronika "Krása a statočnosť"

* 10.03.2018 - Nielen našu divadelnú prácu, ale aj krásny príbeh o patrónke nášho kostola sv. Margity Antiochijskej mohli vidieť účastníci Dekanátneho stretnutia mládeže 2018 v Zborove wink

* 14.01.2018 - V sobotu 10.03.2018 budeme hrať túto nádhernú hru na Dekánatnom stretnutí mládeže v Zborove. O patrónke nášho kostola zahráme mládežníkom z bardejovského dekanátu.

* 17.09.2017 - Odohrali sme krásne divadelné predstavenie o patrónke nášho kostola. Ďakujeme všetkým, ktorí na toto podujatie zavítali!

* 08.09.2017 - Začali sme reprízovú reklamnú kampaň. Plagáty sú už rozvešané.

* 25.07.2017 - A je to jasné, repríza hry o sv. Margite Antiochijskej bude v polovici septembra 2017. Už teraz sa na vás tešíme!

* 20.07.2017 - Deň našej veľkej premiéry je za nami. Prítomných divákov v sále nášho kultúrneho domu sme opäť prekvapili. Nielen scenár hry, ale aj divadelné výkony hercov na javisku a záverečná "bodka" vniesla divákom nielen slzy do očí, ale priniesla im aj vnútorné duchovné obohatenie. A čo bude ďalej? Žeby repríza... wink

* 20.07.2017 - v deň našej premiéry sme si ešte v skorých popoludňajších hodinách urobili poslednú generálku. Potom si už len trošku oddýchnuť a o pár hodín hráme!

* 15.07.2017 - v sále kultúrneho domu sme rozložili aparatúru

* 19.06.2017 - keď sme chceli zavesiť naše krásne biele veľké plátno na rampy v sále kultúrneho domu, museli sme si ich najprv dobre vyčistiť. A brigáda sa začala...

* 26.06.2017 - urobili sme nahrávku úvodného slova a textov rozprávača, ktoré by mali byť sprievodcom pre divákov v hľadisku.

* 09.06.2017 - podarilo sa nám zohnať lístky na derniéru divadelného predstavenia v DJZ v Prešove "Jana z Arcu". Vybrali sme si troch hercov, ktorí mali účinkovať v hre o sv. Margite a išli sme sa inšpirovať do "veľkého" divadla. A veru sme niečo obkukali... wink

* 24.05.2017 - uskutočnila sa prvá skúška našej novej hry o sv. Margite Antiochijskej, ktorej sme dali názov "Krása a statočnosť"

* 16.05.2017 - zavolali sme si ľudí, s ktorými sme rátali do pripravovanej hry o sv. Margite a povedali sme im o našich plánoch. Bolo to pre nich veľmi zaujímavé a ideme na to!

* február - apríl 2017 - rozmýšľali sme aké divadelné predstavenie by sa pri tejto príležitosti hodilo, no a napadlo nás, že by to mohlo byť niečo o sv. Margite. Hľadali sme rôzne podklady pre scenár, rozmýšľali sme o prípadných hercoch, scéne... No, roboty bolo jak na kostole...

* 04.02.2017 - vedúci MDS mali stretnutie s podpredsedom OZ ŠOK, ktorý ich oboznámil s tým, že sa na Drevosochárskom sympóziu 2017 bude robiť súsošie draka a sv. Margity, či by pri tejto príležitosti v rámci kultúrneho programu nevystúpila MDS s nejakým divadelným predstavením.surprise