Choď na obsah Choď na menu
 


Adventné popoludnie 2011

27. 11. 2011

                                      Adventné popoludnie
 
     Advent – čas prípravy na vianočné sviatky. Symbolom adventného obdobia je adventný veniec, ktorý je väčšinou z vetvičiek smreku, alebo borovice a ozdobený štyrmi sviecami, ktoré symbolizujú štyri adventné nedele. Tento veniec má aj niekoľko symbolov: tvar kruhu je symbolom večnosti a opakujúceho sa kolobehu života človeka. Veniec bol vždy určený víťazovi a víťazom nad temnotou je Ježiš, ktorého narodenie je práve v advente očakávané.
     V našej obci je mimoriadne očakávaný práve začiatok adventu, pretože v prvú adventnú nedeľu sa v sále kultúrneho domu koná kultúrno-spoločenská akcia pod názvom Adventné popoludnie, ktoré je zároveň spojené so súťažou o najkrajší adventný veniec.
     Inak tomu nebolo ani v nedeľu 27.11.2011, kedy sa zaplnila sála kultúrneho domu a vlastnoručne vyrobené adventné vence do súťaže prinášali nielen dospelí, ale aj tí najmenší.
     V kultúrnom programe vystúpila Mládežnícka divadelná skupina zo Zborova so scénkou Dobro a zlo. Potom už nasledoval voľný program, počas ktorého najmenšie deti nakreslili vianočné ozdoby, ktorými krásne vyzdobili vianočný stromček. Ostatní prítomní mali možnosť hlasovať o najkrajší adventný veniec, alebo si zakúpiť rôzne vianočné dekorácie, oblátky, darčeky, pohľadnice, ktoré pre nich pripravili žiaci Základnej školy s materskou školou v Zborove a naše šikovné zborovské ženy a dievčatá.
     Počas tejto príjemnej, ba priam až rodinnej atmosféry, lahodne rozvoniaval vianočný punč a fantastické zborovské koláče. No aj napriek tomu všetci už netrpezlivo čakali na výsledky súťaže o najkrajší adventný veniec.
     V detskej kategórii najviac hlasov získal veniec žiakov 5.A. Na druhom mieste sa umiestnila Silvia Majcherová, na treťom spoločný veniec Denisy Gulákovej a Viktórie Majcherovej, štvrté miesto obsadila Klára Geffertová a piate patrilo žiakom 4.A triedy. Ocenený bol aj najmladší účastník súťaže Jakubko Majcher. A cenu útechy získali žiaci 7.A. triedy.
     V kategórii dospelých víťazstvo z minulého roku obhájila pani Pavlína Zátorská. Ako druhý sa umiestnil pán Peter Mikita. Na treťom a štvrtom mieste boli vence  pani Anny Kališovej, ktorá svoje ceny venovala do materskej škôlky. Piate miesto patrilo pani Marianne Gulákovej. Cenu útechy v tejto kategórii získal pán Štefan Fintor.

 

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Adventné popoludnie 2011